Jak przebiega proces talerzowania pola?
Talerzowanie to zabieg agrotechniczny, który zalicza się do uprawy uzupełniającej, która koncentruje się na uprawkach odwracająco-spulchniających. Wykonanie tego zabiegu przewiduje się po orce z zastosowaniem narzędzi biernych - brony talerzowej. W ten sposób można z powodzeniem zastąpić wyjątkowo energochłonną podorywkę.
Talerzowanie – co musisz o nim wiedzieć?
Proces talerzowania przeprowadza się na ziemiach o wysokim stopniu twardości czy też zadarnionych. Celem jest tu rozdrobnienie skib, które nie zostały odpowiednio pokruszone. Można w tym zakresie skorzystać z kompleksowych usług dla rolnictwa. Jednak zabieg ten ma więcej zastosowań. Stosując go możemy również mieszać nawozy mineralne i wapno z glebą, czy gdy konieczne jest pocięcie i przykrycie resztek pożniwnych, jakie pozostały na polu, podobnie, jak w przypadku słomy czy nawozów zielonych.
Brona talerzowa, która wykorzystywana jest przy tym zabiegu ma możliwość pracy na głębokości 10-15 cm. Intensywność jej pracy będzie się nieco różnić zależnie od kąta ustawienia talerzy w stosunku do kierunku ruchu. Tutaj wartości zależne są od sytuacji wykonywany jest zabieg. Jeśli pole jest jedynie wyrównywane po plonach, to intensywność może być zdecydowanie mniejsza. Można z pewnością uznać go za proces przygotowujący glebę do obsiania w kolejnym sezonie. To bardzo ważne, aby mogła wydać oczekiwane plony. Jeśli nie posiadamy więc odpowiednich narzędzi, to z pewnością warto zlecić wykonanie talerzowania.
Co jeszcze należy wiedzieć o zabiegu talerzowania?
Przede wszystkim jeśli ziemia jest twarda i nierozdrobniona, to konieczność takiego zabiegu jest bardzo duża, gdyż, w przeciwnym razie może dochodzić do znacznego zachwaszczenia pola. Będzie to miało negatywny wpływ na przyszłe uprawy. Pamiętajmy więc, aby pole zaorać po zakończonych plonach i przeprowadzić odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne, które przygotują je do kolejnego sezonu. Zależnie od przeznaczenia mogą być koniecznie również inne zabiegi, warto w tej kwestii zapytać o radę w firmie oferującej profesjonalne usługi rolnicze.